ON4VDV
hamradio

Links

DX Cluster
qrz.com
UBA
LZ1YE Qsl Print Service

Twitter


Contact met astronaut André CuyperContact met astronaut André Cuyper

Posted by on4vdv Read more 22.12.2011


Portret van een radioamateur ON4GIDe Belgische Sterrenwacht heeft op zijn website bevestigd dat de vuurbol van gisteren een restant van de Sojoez-FG draagraket van Andre Kuipers was.

"De vuurbol die op 24 december rond 17.30 uur boven België, Nederland, Frankrijk en Duitsland te zien was, was de terugkeer in de atmosfeer van de laatste trap van de Sojoez-raket. Deze raket bracht onder andere de Nederlandse astronaut André Kuipers naar het ISS", zo luidt het. Kuipers had in de Sojoez TMA-03-capsule het gezelschap van de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit.

Talrijke mensen meldden zaterdag onder andere via Twitter dat een grote vuurbal zeker een minuut aan de hemel te zien zou zijn geweest.

Voor zover bekend hebben de brokstukken geen schade aangericht.

Posted by on4vdv Read more 22.12.2011


Last chance to hear ARISSat-1

The amateur radio satellite ARISSat-1 may have only a few more days to live before it re-enters Earth’s atmosphere. Ken GW1FKY reports it’s putting out a strong signal in the early evening.

On the AMSAT bulletin board Ken writes:
I again monitored and worked into ARISSat-1 during the earlier pass and the final one as it entered eclipse over here in Europe.
The early pass was a low angle from my QTH and screened by buildings so I was not able to access the satellite. However the FM downlink was quite reasonable and I did hear someone active on CW.
The final pass as it moved into eclipse was really remarkable and my downlink and the FM transmissions were booming in . The loudest that I have ever heard from the satellite, in addition I quickly monitored the CW portion and someone was booming in, I could not stay at that end of the band as I was trying to make schedule on SSB. Heard someone calling but not able to confirm whom it was as they were not easy to copy.
Ken was listening in the early evening which seems to be a good time to hear the satellite. The satellite is only operational when its solar panels are illuminated. You can get orbital predictions times by selecting ARISSat-1 on the online prediction tool at http://www.amsat.org/amsat-new/tools/
If you hear the satellite on 145.950 MHz FM, you can get a certificate. Depending on what mode you copied, send an e-mail with the information to: tlmreport@arissat1.org secretword@arissat1.org sstvreport@arissat1.org
Get your colour ARISSat-1 Frequency Guide http://tinyurl.com/4t497t2
ARISSat-1 http://www.arissat1.org

Posted by on4vdv Read more 22.12.2011


ON44NUTS

Radio Club des Ardennes RCA te Bastogne zal van 22 december 2011 tot 30 juni 2012 ON44NUTS activeren .

Dit ter nagedachtenis aan alle US militairen, gesneuveld voor onze vrijheid, maar ook ter herinnering aan het befaamde antwoord “Nuts!” van de Amerikaanse generaal McAuliffe tijdens het Ardennenoffensief, toen de Duitse aanvallers de overgave van de Amerikanen eisten.

QSL VIA ON4RCA.

Posted by on4vdv Read more 22.12.2011


ARISS radiocontact in VTS Sint-NiklaasEinde december gaat de Nederlandse astronaut André Kuipers voor een periode van 6 maanden naar het ISS. Tijdens deze periode zijn er 3 ARISS radiocontacten voorzien met Belgische scholen.

De spits wordt waarschijnlijk afgebeten door het atheneum Borgloon, in de week van 9 tot 13 januari 2012. Een week later komt het VTS Sint-Niklaas aan bod en in de loop van maart volgt de middenschool De Regenboog uit Bree.

Naar aanleiding van het ARISS radiocontact bouwen de leerlingen van het VTS Sint-Niklaas onder andere een eigen raket, goed voor een artikel in de Gazet van Antwerpen.(uba)

Posted by on4vdv Read more 22.12.2011


Vlaamse radioamateurs verbazen de wereld vanop Rockall Island

Patrick Godderie en Rudy Geerits, twee Vlaamse radioamateurs, hebben dit weekend een waar exploot op hun naam geschreven: zij zijn erin geslaagd om vanop Rockall Island, een onherbergzame rots in de onstuimige Noord-Atlantische Oceaan, radiocontact te maken met een duizendtal radioamateurs over heel de wereld.

Van Rockall Island wordt gezegd dat op geen enkel ander eiland ter wereld het zo moeilijk slapen is als daar. De stenen stulp is amper 30 bij 25 meter groot en steekt slechts 20 meter uit boven het water van een van de meest woelige delen van de Atlantische Oceaan. Door de steile klippen en het stormachtige weer oefenen elitetroepen er hun klimkunst in extreme omstandigheden. Slechts een twintigtal gewone burgers is er aan land geraakt. Van daaruit radiocontact maken is zelfs nog maar één keer gelukt, en dan nog, gedurende maar een paar uur.

Patrick Godderie, alias ON4HIL, en Rudy Geerits, alias ON7YT, hebben veel beter gepresteerd.

'Zaterdagochtend zijn ze aan land geklauterd. Op het enige vlakke platform van nauwelijks 4 bij 2 meter op het eiland hebben ze een radiozender gemonteerd. Dan hebben ze op de korte golfband in ongeveer 14 uur tijd contact gelegd met een duizendtal andere radio-amateurs uit alle werelddelen. Dat heeft nooit iemand ze voorgedaan', zegt Luc Kerkhofs trots. Twee jaar geleden nam hij samen met Patrick en Rudy deel aan een eerdere poging om vanop Rockall uit te zenden. Maar die poging werd door het barslechte weer gekelderd.

Deze keer kon hij niet van de partij zijn. Maar dat kan zijn vreugde niet temperen: 'Duizenden radioamateurs uit alle landen zaten op dit succes te wachten', vertelt Luc ons. Onder radioamateurs is island hunting (eilandenjacht) immers tot een echte hype uitgegroeid. Destijds was het de kunst om zoveel mogelijk landen te bereiken. Nu wil men vanuit zoveel mogelijk eilanden radiocontact maken. 'Dit betekent dus dat hoe meer het eiland afgelegen ligt en hoe moeilijker het bereikbaar is, hoe meer een radiocontact van en naar dat eiland gegeerd zal zijn. Elk eiland krijgt bij ons een nummer. Zo is Engeland EU 005. Wel, Rockall is in ons jargon EU 189. En EU 189 ontbrak tot dusver op bijna alle radiopalmaressen. Voor Patrick en Rudy is het fantastisch dat zij dit voor mekaar gekregen hebben. Ook de radioamateurs met wie zij contact hebben gehad vanop Rockall zijn in hun nopjes. Want het duurt nog wel even vooraleer vanop EU 189 weer eens wordt uitgezonden'.

Is het nu wachten op contact met EU 190? 'Rockall of EU 189 was bij mijn weten het laatste Europese eiland van waaruit nog bijna geen radiocontact was gemaakt. Ik heb geen weet van EU 190. Reden temeer om het exploot van Patrick en Rudy gepast te vieren', besluit Luc Kerkhofs.

Posted by on4vdv 22.12.2011